Musta tehtiin Iltalehteen juttu 24.10.2017 maksusitoumuksen menettämisen uhasta, jonka laitan tänne. Vaikka lehden otsikko on todella raflaava, olen jutussa erittäin tyytyväinen siihen, että media julkaisi ensimmäistä kertaa sanottavani kannabinoidien vasteesta MS-taudin immunologiaan, eli vasta-ainetuotantoon, josta MS-taudin tulehdustila ja oireet johtuvat, ja josta löytyy blogistani lukuisia tutkimusten suomennoksia. Olen vuosia puhunut sen puolesta, että lääkekannabis on immunosuppressantti, joka estää MS-taudin etenemistä sen vasteella sytokiinituotantoon, sen ohella, että kannabinoideilla on vastetta kipuun, spastisuuteen ja fatiikkiin.

 

Iltalehden juttu:

Tuomas Lustig on epätoivoisessa tilanteessa. Hänellä on ollut kuusi vuotta resepti lääkekannabikseen ja maksusitoumus, jolla hän saa kalliin lääkkeensä, Bedrocan-kannabisvalmisteen.

Kolmen kuukauden kannabis maksaa 2 700 euroa. Lustig elää työmarkkinatuella ja toimeentulotuella, jonka osana hän on saanut Kelalta maksusitoumuksen. Tällä hetkellä hän ei tiedä, jatkuuko maksusitoumus.

Kela vaatii lisäselvityksiä liittyen muuttuneeseen käytäntöönsä lääkekannabiksen maksusitoumusten suhteen.

Kela otti syyskuussa käyttöön muutoksia toimeentulotuen lääkkeitä koskeviin soveltamiskäytäntöihin.

Lääkekannabiksen osalta on muodostunut ongelmalliseksi sen väärinkäyttö. Kelan mukaan lääkekannabista on määrätty sellaisiin käyttötarkoituksiin, joita lääketieteellinen tutkimusnäyttö ei tue. Lustigilla kannabis on MS-taudin spastisuuteen, johon lähtökohtaisesti lääkekannabisvalmisteen maksusitoumuksen saa jatkossakin, tosin vain tietyin edellytyksin.

Iltalehti pyysi Kelalta kommenttia siitä, mitä nämä edellytykset ovat. Toistaiseksi kommenttia ei ole saatu.

Kelan linja on tiukentunut myös siten, että lääkekannabisvalmisteelle maksusitoumuksen saadakseen edellytetään aina hoitavan lääkärin selvitystä ja asia arvioidaan Kelan asiantuntijaryhmässä.

– Minulla on neurologin lausunto, joka puoltaa maksusitoumuksen myöntämistä.

 

”Järjetöntä”

 

Lustig sairastaa MS-tautia ja tuli julkisuuteen taannoisessa aihetta käsitelleessä A2-illassa, jolloin oli paljon nykyistä huonommassa kunnossa. ”Pipopään” pilkkaamisesta nousi kohu.

Tuomas Lustigin mielestä yleinen tilanne on järjetön.

Kannabiksen laillistamisen myötä myös aineen lääkekäyttö helpottuisi. Viihdekäyttö ja lääkekäyttö ovat täysin eri asioita.

– Olen tehnyt siitä kansalaisaloitteen, joka koskee omaa lääkekäyttöä. Tässä nykytilanteessa ei ole mitään järkeä. Pitäisi olla jollain tavalla niin, että lääkekannabista saisi helpommin ja olisi lajikkeita enemmän. Ihmisillä olisi enemmän vaihtoehtoja eri sairauksiin.

Suomessa kannabista ei tunneta Käypä hoito -suosituksissa edes MS-taudin hoitomuotona. Lustigin mielestä kyseessä on suoranainen valehtelu.

– Käypä hoito ei tunne lääkekannabista immunomoduloivana lääkkeenä, vaikka kannabinoidit vaikuttavat vasta-ainetuotantoon, joka aiheuttaa MS-taudin tulehdustilan ja oireet.

 

Kannabiksesta apua

 

Lustig on suomentanut tutkimuksia, jotka koskevat MS-taudin vasta-ainetuotantoa, eli kannabinodien vastetta interleukiineihin.

Hän katsoo, että on kannabiksen käytön myötä saanut takaisin toimintakykyään. Lustig voi soittaa kitaraa ja kirjoittaa kymmensormijärjestelmällä. Tauti on ollut remissiossa, spastisuus ja kipu ovat helpottaneet. Ennen stressaavia lisäselvityspyyntöjä on mennyt hyvin.

– On kipupotilaita, fibromyalgiaa ja syöpää. Kun etsii MS-tautiin tutkimustietoa, löytyy paljon tutkimustietoa immunologiasta. Spastisuuteen en ole löytänyt sitä tarkkaa vaikutusta. Nekin ovat yleisesti MS-taudin etenemisen kannalta. Siitä etenemisestä on eniten tietoa, mutta siihen sitä ei suostuta määräämään ja vaikka sanoisin miten, että se immunologisesti estää etenemistä, ei uskota. On tutkimuksia isoillakin potilasryhmillä, että kannabis estää MS-taudin etenemistä.

Multippeliskleroosi (MS-tauti) on tavallisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus, jota Suomessa sairastaa noin 7 000 henkilöä.

 

Teetä

 

Tuomas Lustig ottaa kannabista noin 2,2 grammaa päivässä. Hän keittää teetä 1,7 grammasta ja vaporisoi eli vesihöyrystää loput. Hän ei voi polttaa kannabista, koska se pahentaisi taudin oireita.

– Unirytmi on selvitysten ja pahenemisvaiheen takia sekaisin. Nukun päivällä teen juotuani 5-6 tuntia. Sitten olen virkeä illalla. En saa oikein nukuttua öisin nyt. Sitten tulee yleisväsymys. Yritän mennä nukkumaan, mutta pyörin sängyssä. Stressi aiheuttaa sitä. Se lähtee käyntiin ja aiheuttaa vasta-ainetuotantoa. Se pitäisi saada poikki sillä, että keittäisi teetä enemmän. Tällä hetkellä en pysty, kun odotan Kelan päätöstä.

Lustigilla on lääkettä jäljellä noin kuukaudeksi. Jos Kela ei uusi maksusitoumusta, rahaa lääkkeisiin ei ole, ja elämä on pilalla.

– Olen kusessa tämän tilanteen kanssa. Ajetaan ihminen mahdottomaan tilanteeseen.

 

Asennemuutos käynnissä

 

Asenteet kannabista kohtaan ovat muuttumassa.

THL julkaisi juuri ensi kertaa 10 neuvoa kannabiksen käytön haittojen vähentämiseen. Yhdysvaltojen osavaltioissa, kuten Washingtonissa, Coloradossa ja Kaliforniassa viihdekäyttö on sallittu. Kannabiksen laillisestakin vilje-ystä odotetaan miljardibisnestä.

Uruguay laillisti kannabiksen ensimmäisenä maailmassa. Kanada on tulossa perässä. Israel on edelläkävijämaa lääkekannabiksen suhteen.

THL kysyy joka neljäs vuosi, miten kannabista Suomessa käytetään.

Viimeisin kysely tehtiin 2014. Kannabis on suomalaisten eniten käyttämä huumausaine. Vuoden 2014 Huumekyselyssä lähes viidesosa 15-69-vuotiaista vastaajista ilmoitti kokeilleensa sitä ainakin kerran elämässään.

Kyselyssä runsaat kuusi prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti käyttäneensä kannabista viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Väestötasolla tämä vastaa noin 240 000 henkilöä.

Aleksanteri Pikkarainen
aleksanteri.pikkarainen@iltalehti.fi

 

Linkki lehtijuttuun Iltalehden sivuille:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710242200482467_u0.shtml