Pohjustus:
Kuten monet tietävät mulla on nukkumisen kanssa ongelmia hermokipujen ja lihasspastisuuden myötä mun kaularangan plakista ja auto-onnettomuudessa tulleesta nikamavauriosta johtuen. Ton takia mun yöunet ovat monesti n. 4-6 tuntia, minkä lisäksi nukun päivällä yleensä päikkärit. Mulle käy itseasiassa niin, että kun mä saan tietyn määrän kannabinoideja kehooni, hermosto rauhoittuu ja se kaikki väärä sähkötys loppuu, mikä liittyy mm. hermoston välittäjäaineisiin. Nukahdan yleensä tuon seurauksena.

Ja nyt tuon pohjustuksen seuraamana hamppumessuihin 11-13.8.2017.

Kirjoitan tapahtumasta yleismaailmallisesti, koska normaaliin tapaani, mieleeni ei tullut ottaa yhtään kuvaa tapahtumasta tai muutakaan todistusaineistoa.

Hamppumessut alkoivat perjantaina 11.8.2017 ja onnistuin löytämään paikalle kierreltyäni aluetta ensin hieman, enkä edes kovin pahasti myöhässä. Ehdin kuuntelemaan Jenni Sutisen esitelmää, jossa yhdistyi lääkkeellinen ja myös jokseenkin viihteellinen käyttö lääkkeellisenä käyttönä sen myötä, miten se vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. Tosta asiasta hamppumessuilla oli keskustelua myöhemminkin mm. siihen liittyen, saako lääkkeestä tulla hyvä olo, mikä on mun mielestä jokseenkin outo suhtautuminen koko asiaan jos lääkkeen kanssa toimii muuten normaalisti. Esim. MS-taudin kohdalla kaikki hermokipulääkkeet vaikuttavat mielialaan ja jaksamiseen lopulta vaikutusmekanismiensa myötä, eivätkä välttämättä mitenkään positiivisesti. Esim. lihasspastisuuteen määrättävä Baclofen estää hermosanomia kulkemasta apuna kipuun ja spastisuuteen, joka aiheuttaa itsessään kankkusen kaltaista olotilaa niin, että väsyttää ja hikoiluttaa pienikin tekeminen eikä jaksa ajatella kuin jotain positiivisia asioita, koska muuten tulee huono olo. Tosta taas monet eivät enää tiedä, kuuluuko se huono olo MS-tautiin vai lääkkeeseen kun lääkettä on otettu pidempään.

Tossa pohdiskeltavaa tossa mielessä ihmisille ja että pitäisi ottaa aina sit kans ne vaihtoehtoisten hoitojen haitat huomioon, mihin lääkekannabis ei kuulu. 😉

Perjantailta jäi mieleen myös lakimies Lauri Louhion esitelmä oikeusturvasta kannabiksen käyttö- ja kasvatusrikoksessa, jossa vedottiin paljon yksilönvapauksiin, ihan aiheesta, sekä stand-up showt. Osallistuin illalla myös jatkoklubille Elmun Baarissa, minkä myötä nukuin ehkä n. 4 tunnin yöunet perjain-lauantain vastaisena yönä.

Lauantai 12.8.2017.

Heräsin aamulla ajoissa ja koska perjantain aikana en ehtinyt oikein syödä mitään ton mun paleovegaani ruokavalion myötä, koska joudun tekemään kaiken alusta loppuun itse, piti käydä aamulla kaupassa ja tehdä ruokaa mukaan messuille. Perjantaina en siis ehtinyt syömään muuta kuin levää ja hedelmiä ja koska join levää illalla niin paljon, joka taas virkistää, mulla oli hankaluuksia saada nukuttua yöllä.

Olin lauantaina paikalla ton kauppareissun ja safkojen valmistamisen jälkeen joskus yhden jälkeen ja niin, että näin osan Viron lääkekannabisjärjestön edustajan, Mart Kalvetin, esitelmästä, jossa hän mainitsi, että joku henkilö oli kasvattanut ja valmistanut Finolasta öljymuotoista lääkettä Virossa, jolla oli saanut vastetta MS-taudin oireisiin. Vaikkakin vaste on mieto, Finolasta saa ainakin CBD:tä ja terpeenien myötä tulehdusta estävää apua MS-taudin vasta-ainetuotantoon. Toivottavasti Viroon saataisiin muitakin kannabinoidipitoisia lääkemuotoja lähitulevaisuudessa sitä tarvitseville. Hieno juttu, että porukkaa oli tullut paikalle ulkomailta asti. Kiitokset siitä myös Ernesto Diringuerille ja esitelmästä etälääketieteestä ja lääkekannabiskonsultaatioiden tulevaisuudesta Euroopassa, sekä W.A.W Martinille esitelmästä “toteutuuko potilaiden valinnanvapaus Suomessa”.

Myös Marja Vihervaaran esitelmään -näkökulmia päihdehäiriödiagnostiikkaan ja lääkekannabikseen liittyi paljon hyviä pointteja ja katsontakantoja, vaikkakin yleinen suhtatuminen lääkekannabikseen on psykiatrisessa mielessä, ammatillisesti, hieman vastahakoista, mistä mulla on myös omakohtaista kokemusta ja johon vaikuttaa vuosikymmeniä kannabiksen viihdekäytöstä kirjatut ongelmat, joista niistäkin iso osa on muiden päihteiden, sekä laittomuuden aiheuttamia ongelmia. Marja Vihervaaran stand-up showsta jäi kuitenkin mieleen, että kaikki on lopulta psykiatrista kiinni ja että jos psykiatri-ylilääkäri alkaa itse pohtimaan, vaikkakin leikkimielisestikin, ns. tervejärkisiä psykiatreja ja että onko heitä, ollaan jotenkin asian ytimessä, että kaikki on todellakin suhteellista, tilannekohtaista ja kiinni katsontakannasta.

Sunnuntai 13.8.2017.

Nukuin taas lauantain-sunnuntain välisenä yönä n. 4 tuntia ja sunnuntaina tuon väsymyksen alkoi jo huomaamaan. Yritin vielä aamulla nukkua lisää, mutta yläselkä oli toista mieltä. Meditoin sit kuitenkin jonkun tunnin ehkä ja avasin vähän chakroja. Kävin koiran kanssa aamulenkillä ja lähdin siitä sit hiljalleen messuille. Nina Seppälän esitelmä hampun kasvuominaisuuksista ja rasvahappoaineenvaihdunnasta meni multa ohi niin, että kuulin vain osan kysymyksistä. Erittäin mielenkiintoinen aihe joka tapauksessa. Jaakko Myllyniemen esitelmän hampunsiementen idättämisen hyödyistä näin sitten jo kokonaan, jossa oli paljon hyvää terveysasiaa niinkuin Jaakon ekassakin esitelmässä perjantailta CBD-A tuotteista, joka on kannabidiolin happomuoto ennen kuin se decarboxyloituu lämmöstä CBD:ksi. Hampunsiemenen terveyshyödyt ovat muutenkin sellaisia, mistä voisi enemmänkin porukkaa infota valtakunnallisesti ja noista Hamppumaan tuotteista on kyl pakko sanoa, et ne on tosi hyvän makuisia. Joskus hampunsiemenissä on katkeraa makua, mut noi on tosi hyviä ja pehmeän makuisia. Tosi hyvälaatuisia tuotteita kaikenkaikkiaan.

Tatu Saarikon kanssa ehdittiin vaihtamaan muutama sana ennen hänen esitelmäänsä lääkekannnabiksen omakasvatuksesta ja yritin siinä seurata esitelmää, mut mua alkoi tossa vaiheessa jänittämään se mun oma esitelmä ja yritin saada sitä jännitystä pois vähän kävelemällä ja ajattelemalla muuta. Ton jälkeen oli Hannu Hyvösen esitelmä oikeudesta hamppuun ja lajikejalostuksen ongelmista ja mahdollisuuksista, jossa oli taas kerran hyviä pointteja puutarhurin näkökulmasta lajikejalostukseen ja että millaisia ominaisuuksia kasville tarvitaan erilaisissa olosuhteissa. Tuon esitelmän jälkeen mun oli pakko lähteä ulos meditoimaan kun huomasin, että aloin hävittämään vähän keskittymistäni jännityksen alle.

Kävelin Konepajan Brunon alueella hieman suojaisampaan paikkaan pusikoiden keskelle, missä huomasin, että oli hyvä paikka vähän rauhoittua ja meditoida. Vaporisoin samalla Boundlessilla Bedrocania kaksi pesällistä ja sain tuota myöten kaiken stressistä johtuneen jännityksen ja vasta-ainetuotannon pois kehostani, sikäli kun stressi aiheuttaa vasta-ainetuotantoa siinä missä MS-taudin tulehdustilakin, joka luo taas jonkinlaisen itseään toistavan kehän. Tuo on myös yksi syy, miksi lääkekannabis on niin ehdoton lääke MS-taudin kohdalla.

Meditoin ja höyrystelin lääkkeitäni n. tunnin ajan, minkä jälkeen kävelin sieltä puskista suunilleen suoraan lavalle ja sain itseni tuolla keinoin täysin irti jännityksestä ja niin, että pystyin keskittymään asiasisältööni. Esitelmä meni tosi hyvin. Olen erittäin tyytyväinen tohon, varsinkin ottaen huomioon, että nukuin kahtena edellisenä yönä, ennen esitelmääni, n. 4 tunnin yöunet molempina öinä. Ilman tuota meditointia ja vaporisointia kaikki olisi mennyt niin pieleen kuin voi ikinä mennä. Olisin unohdellut asioita, jännittänyt ja pilannut lopulta koko esitelmäni. MS-tauti toimii noin. Ei sille oikein mitään voi, paitsi antaa keholle kannabinoideja ja oikeata ravintoa.

Osallistuin vielä ton mun esitelmän jälkeen paneelikeskusteluun, mutta aloin olla siinä vaiheeessa jo niin väsynyt, että odotin vaan perse puutuneena, et milloin se loppuu, vaikka muuten olisi voinutkin keskustella vaikka kuinka pitkään vielä. 😀 Kaikkea ei ehkä pitäisi kirjoittaa, mut kirjoitin jo… 😀

Loppukaneetti.

Kaiken kaikkiaan mulle jäi hamppumessuista ihan mielettömän hyvä fiilis ja pääsi hetkeksi oikeastaan sellaiseen paikkaan, missä kaikki on aika pitkälti niinkuin pitää, näin reseptillisenä lääkekäyttäjänä. Juttelin vielä messujen päätteeksi järjestäjän, Jude Vihervaaran kanssa ja hän sanoi, ettei ollut yhtään järjestyshäiriötä koko messujen aikana. Mulle kävi esim. tällainen juttu, et ostin Suomen Kannabisyhdistykseltä klassikkojulkaisun, Hullun Puutarhurin, messualessa hintaan 4,- normaalin 4,20,- sijaan ja toi jäi multa yleisöön Aleksi Huplin esitelmän aikana niin, että se oli tippunut lattialle. Huomasin ton sitten jonkin ajan kuluttua ja lähdin etsimään tuota kyseistä Kapteeni Hapon kirjoittamaa klassikkojulkaisua vuodelta 1993, ja huomasin yllätyksekseni, että joku oli laittanut sen kirjasen kahden tuolin väliin pystyyn niin, että kirjasen hukannut löytää sen. Missä muualla porukka toimii toisiaan kohtaan noin kunnioittavasti, vaikka aina puhutaan kannabiksen kohdalla viihdekäytönkin kohdalla vain yleensä haitoista?

Ehkä sillä itsessäänkin on merkitystä laillistamisen suhteen, että kannabisasioihin kantaa ottavat ovat hyvää porukkaa ja ehkä kannabinoidien vaikutuksilla kehoonkin on jotain tekemistä sen suhteen, että se laittaa ihmiset käyttäytymään toisiaan kunnioittavammin. Ehkä näistäkin asioista voitaisiin joskus puhua julkisuudessa ja ottaa kantaa tuohonkin puoleen ja mikä merkitys kannabinoideilla on jo tällä hetkellä kulttuurillisesti ja miten hyvä vaikutus sillä voisi olla kansanterveydellisestikin, jos pystyttäisiin vastavuoroisesti vähentämään esim. alkoholin käyttöä ja määriä tai muuten vaikuttamaan ihmisten asenteisiin. Noi kaikki lähtökohdat pitäisi ottaa myös aina huomioon kun keskustellaan yleisesti kannabiksesta ja laillistamisesta. Kannabikseenhan ei esim. voi kuolla ja se määrä mitä sitä pitäisi nauttia myrkytykseen on n. 680 kiloa marijuanaa 15 minuuttiin. Jokainen ymmärtää, ettei tuo ole mahdollista.

Lääkekäytön osalta tällä hetkellä isoin ongelma on, ettei Fimea suostu uusimaan ihmisille Bedrocanin lajikkeiden reseptejä ja yritetään vaihtaa lääke Sativexiin. Mulle sitten taas monet kirjoittavat tuosta ihan paskana, etteivät halua menettää toimintakykyään, jonka ovat juuri saaneet takaisin Bedrocanin lääkkeillä. Nyt sitten laitetaan porukka käytännössä kasvattamaan omat lääkkeensä ja niin, että Sativexilla saa vain oikeuden kannabinoideihin elimistössä. Tossa taas käy käytännössä sitten niin, että Sativex vetää hyvät tutkimustulokset porukan itsekasvattamilla lääkkeillä.

Tää tilanne on vaan niin väärin kuin voi ikinä olla eikä kukaan puutu tohon. Sativexissa on etanolia, siitä ei voi tehdä öljyä tai teetä, eikä sitä voi vaporisoida. Etanoli ei myöskään edistä millään tavalla kannabinoidien vastetta lihasspastisuuteen, päinvastoin. Lisäksi kannabinoidiprofiili terpeeneineen on jotain ihan muuta kuin Bedocanin lajikkeissa. En syytä tästä Sativexia vaan inhimillistä erehdystä ja ettei näitä asioita ole otettu huomioon Fimean puolelta tai että tilanteessa on käynyt jonkinlainen vastaavanlainen väärinkäsitys. Mulla on itselläni ollut sinne suuntaan ainakin ihan hyvät välit aiemmin ja oon joskus keskustellut puhelimessakin mm. Erkki Palvan kanssa lääkekannabisasioista silloin kun Fimean toimisto oli vielä Helsingissä. Toivottavasti näihin asioihin saataisiin muutosta ja esim. ensi hamppumessuilla noilla MS-tautia sairastavilla, joilta vietiin lääkkeet, olisi ne lääkkeet takaisin ja pystyisivät osallistumaan ensi vuoden hamppumessuihin hyvässä kunnossa.

Mun pitäisi jatkossa varmaan alkaa miettimään ehkä jotain öljymuotoista iltalääkettä, minkä avulla saisin nukuttua. Toi voisi ratkaista noi mun uniongelmat.

Tässä vielä tuo esitelmäni Youtube-videona:

MS-taudin hoito lääkekannabiksella ja ruokavaliolla:


Mainokset