Bedrocanin lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Bedrocan on Hollantilaisen Bedrocan BV-lääkeyhtiön kasvattamaa lääkinnällistä kannabista. Sama yhtiö valmistaa myös Bedica, Bediol sekä Bedrobinol -nimisiä lääkelajikkeita. Suomeen Bedrocania on saanut erityisluvalla vuodesta 2006 ja ensimmäinen MS-tautia sairastava sai sitä oireidensa hoitoon vuonna 2008.

Bedrocan on enimmäkseen sativapohjainen lääkelajike, joka on useiden lähteiden mukaan Jack Herer lajikkeen fenotyyppi tai risteytys Jack Hererin ja jonkun toisen lääkelajikkeen kanssa (https://lift.co/strains/bedrocan-bedrocan, https://sensiseeds.com/en/blog/legalising-cannabis-patient-mission/).

Mulla on ollut Bedrocan resepti vuodesta 2012 (ennen sitä Bedica 10/2011) ja MS-taudin suhteen olen saanut sillä erinomaisen vasteen MS-taudin tulehdustilaan (sytokiinit), hermokipuihin/lihasspastisuuteen sekä fatiikkiin, jota mm. MS-taudin tulehdustila aiheuttaa yhdessä myeliinivaurioiden myötä, johon mm. oligodendrosyytit, joissa on CB1-reseptorit vaikuttavat, muodostaen myeliiniä uudelleen hermosolujen ja aksonien ympärille (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067581/).

Lisäksi Bedrocan vaikuttaa hieman mielialaa kohottavasti. Tämä seikka taas vaikuttaa positiivisesti myös siihen, ettei stressistä muodostuvia sytokiineja pääse muodostumaan elimistöön, jotka osaltaan aiheuttaisivat MS-taudin tulehdustilaa vasta-ainetuotannon osalta. (https://laakemarijuana.wordpress.com/2016/09/26/kannabinoideista-apua-stressista-johtuvien-tulehdusta-aiheuttavien-sytokiinien-tuotantoon-mm-il-1%ce%b2-ja-il-6-julkaisu-sisaltaa-2-tutkimusta/).

Bedrocanin THC-pitoisuus on 22% ja siinä on CBD:tä hieman alle 1%. Bedrocanin lääkinnällinen hyöty muodostuukin sen kokonais-kannabinoidiprofiilista käsittäen kaikki terpeenit ja terpenoidit. Bedrocan sisältää huomattavat määrät sellaisia terpeenejä kuten myrcene (myrseeni), terpinolene (terpinoleeni), limonene (limoneeni), beta-caryophyllene (betakaryofylleeni), cis-ocimene, pinene (pineeni) sekä terpineol.

Bedrocan_terpeenit

 

Bedrocanin sisältämien eri terpeenien lääkinnällisistä ominaisuuksista:

 

Myrseeni (Myrcene):

Myrseeniä löytyy luonnosta mm. basilikasta, humalasta, mangosta sekä kannabiksesta. Myrseenillä on maanläheinen tuoksu ja myrseeniä löytyy erityisen paljon Myrcia Sphaerocarpa nimisestä Brasilialaisesta pensaasta, josta myrseeni on saanut nimensä. Myrseeniä on käytetty mm. diabeteksen, punataudin, ripulin sekä korkean verenpaineen/hypertension hoidossa.

Myrseeni on keskeisessä osassa edesauttamassa muiden terpeenien muodostumista, minkä lisäksi se synergisoi muiden terpeenien antibioottisia ominaisuuksia, sekä nostaa tetrahydrokannabinolin tehoa.

Myrseeenin lääkinnällinen käyttö: kipu, antibakteerinen, diabetes, anti-inflammatorinen, unen saanti, estää solumutaatiota sisältäen syöpäsolut, antipsykoottinen, lihasspastisuus.

 

 

Terpinoleeni (Terpinolene):

Terpinoleeniä löytyy luonnosta omenasta, kuminasta, syreenistä sekä teepuun lehdistä.

Terpinoleenillä ei ole vastetta kipuun eikä se ole tulehdusta estävä kannabinoidi, mikä on yllättävää, koska useimmat kannabinoidit ovat jompaa kumpaa, elleivät molempia. Terpinoleeni auttaa syöpään, kuten useimmat kannabinoidit, minkä lisäksi se on antibakteerinen sekä antifungaalinen kannabinoidi (sieni-infektiot). Rauhoittavan vaikutuksensa takia terpinoleeni auttaa mm. syöpää sairastavien unen saannissa jos siinä on ongelmia. Terpinoleeni toimii myös hyttysmyrkkynä.

Terpinoleenin lääkinnällinen käyttö: antibakteerinen, antifungaalinen, unen saanti, antiproliferatiivinen (estää syöpäsolujen kasvua), antioksidantti.

 

 

Limoneeni (Limonene):

Limoneenia löytyy luonnosta mm. sitrushedelmistä ja sillä on sitrusmainen tuoksu. Limoneenia käytetään myös mm. parfyymeissä, puhdistusaineissa, ruoka- sekä lääketeollisuudessa sen alhaisen myrkyllisyyden vuoksi, vaikka viime aikaiset tutkimukset todistavat myös, että allergiset reaktiot limoneenille ja linaloolille ovat aikaisempia yleisempiä. Limoneeni on Carvone-nimisen terpeenin esiaste ja se saattaa olla yhteydessä pineeniin.

Limoneenilla on useita lääkinnällisiä ominaisuuksia ja sitä on käytetty mm. painon hallintaan, auttamaan ruoansulatusta sekä vatsakipuihin, ahdistuneisuuden ja masennuksen hoidossa. Limoneeni sekä stimuloi immuunijärjestelmää että on tehokas syövän hoidossa.

Limoneeni auttaa lisäksi esim. MS-taudin kohdalla fatiikkiin. (Blogin ylläpitäjän oma huomio).

Limoneenin lääkinnällinen käyttö: antidepressantti, antifungaalinen, anti-inflammatorinen, antiproliferatiivinen (estää syöpäsolujen kasvua), anxiolyyttinen (auttaa ahdistuneisuuteen), refluksi, immunostimulantti.

 

 

Karyofylleeni (Beta-caryophyllene & Trans-caryophyllene):

Beta-karyofylleeni antaa mustapippurille sen pippurisen aromin, minkä lisäksi sitä löytyy luonnosta mm. neilikasta, humalasta, rosmariinista, basilikasta sekä kannabiksesta. Karyofylleenistä on kaksi muotoa; beta-karyofylleeni sekä trans-karyofylleeni.

Karyofylleeni on seksviterpeeni, joka muodostuu kolmesta isopreeni-yksiköstä toisin kuin esim. pineeni, limoneeni sekä myrseeni, jotka muodostuvat kahdesta isopreeni-yksiköstä, tehden siitä näitä monoterpeenejä suuremman. Kemiallisesti karyofylleenistä tekee uniikin sen sisältämä syklobutaani-ketju, joka on luonnossa harvinainen. Joillain syklobutaaneilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia (esim. kemoterapialääke Carboplatin).

Betakaryofylleeni sitoutuu CB2-reseptoriin ja toimii agonistina. CB2-reseptoriin sitoutuvilla kannabinoideilla on vastetta mm. erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin kuten reumaan, MS-tautiin, HIV:n aiheuttamaan dementiaan sekä mm. virtsarakkotulehdukseen.

Karyofylleenin lääkinnällinen käyttö: kipu, antibakteerinen, antidepressantti, anti-inflammatorinen, antiproliferatiiinen (estää syöpä solujen kasvua), antioksidantti, anxiolyyttinen (ahdistuneisuuden hoito), neuroprotektiivinen (suojaa hermostoa).

 

 

Pineeni (Pinene):

Pineeniä esiintyy mm. havupuissa, josta niille ominainen tuoksu muodostuu. Pineeni on tärpätin pääainesosa, minkä lisäksi sitä löytyy suuria määriä mm. rosmariinista ja kannabiksesta. Pineeniä löytyy mm. sellaisista marijuanalajikkeista kuin Jack Herer, Chemdawg, Bubba Kush, Trainwreck ja Super Silver Haze.

Tutkimus osoittaa, että pineeni toimii bronkodilaattorina laajentaen keuhkoputkia, miksi siitä on apua mm. astmaan. Pineeni auttaa kipuun sekä on anti-inflammatorinen kannabinoidi, miksi siitä on apua kroonisesta kivusta kärsiville. Pineeni edistää syöpää sairastavilla mm. apoptoosia (solukuolema), minkä lisäksi se on antiproliferatiivinen lääke, estäen syöpäsolujen kasvua. Pineeni on antioksidantti, minkä lisäksi se vaikuttaa muistiin positiivisesti.

Pineenin lääkinnällinen käyttö: kipu, antibakteerinen, anti-inflammatorinen, antiproliferatiivinen, antioksidantti.

 

 

Terpineol:

Terpineolia löytyy luonnosta yli 150:stä kasvista ja se on limoneenin, myrseenin ja linaloolin ohella yksi eniten marijuanassa esiintyvistä terpeeneistä. Terpineol on pineenin ”serkku” ja sen aromi muistuttaa syreeniä, neilikkaa, sitrusta ja omenapuun kukkia. Terpineol maistuu mintulle ja anikselle. Koska terpineolia löytyy marijuanalajikkeista, joissa on myös suuria määriä pineenia, sen aromia on vaikea erottaa, sillä terpineolin aiheuttama syreenin tuoksu peittyy havupuumaisen pineenin alle.

Terpineolin hämmästyttävin ominaisuus on, että se pystyy tappamaan syöpäkasvaimia, jonka osoittavat lukuisat tutkimukset. Terpineolia löytyy mm. Jack Hereristä, Girl Scout Cookiesista sekä Og Kush marijuanalajikkeista.

Pineenin lääkinnällinen käyttö: kipu, antioksidantti, anti-inflammatorinen, antibioottinen, tappaa syöpäsoluja.

 

 

Cis-ocimene:

Cis-ocimenella on kukkainen, yrttinen, sitruksen kaltainen aromi.

Cis-ocimenen Lääkinnällinen käyttö: antioksidatiivinen.

 

Bedrocan_terpeenit2

 

Muut lähteet:

http://theleafonline.com/c/science/2014/09/terpene-profile-myrcene,
http://theleafonline.com/c/science/2015/01/terpene-profile-terpinolene,
http://theleafonline.com/c/science/2014/09/terpene-profile-limonene,
http://theleafonline.com/c/science/2014/10/terpene-profile-caryophyllene,
http://www.leafscience.com/2013/11/12/beta-caryophyllene-dietary-cannabinoid-make-synthetics-irrelevant/,
http://theleafonline.com/c/science/2014/10/terpene-profile-pinene,
http://herb.co/2017/03/30/terpineol


 

Mainokset